Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελεί ένα σύγχρονο πρόγραμμα, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών (ΠΣ) ελληνικών και διεθνών πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικότητας Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το πρόγραμμα σπουδών έχει δύο κύριους άξονες. Ο πρώτος άξονας προσφέρει στο φοιτητή μια στέρεη βασική επιστημονική γνώση, η οποία θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στο συνεχώς εξελισσόμενο επιστημονικό περιβάλλον και υλοποιείται από τα μαθήματα κορμού. Ο δεύτερος άξονας προσφέρει στο φοιτητή τη δυνατότητα να προσαρμόσει το πρόγραμμα σπουδών στις δικές του επιθυμίες και δεξιότητες με στόχο να μεγιστοποιήσει το ατομικό όφελος και να δημιουργήσει εξειδικευμένους αποφοίτους οι οποίοι δύνανται να ανταποκριθούν στις διαφορετικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Ο δεύτερος άξονας υλοποιείται μέσω των Κατευθύνσεων Σπουδών που εισάγονται από το 7ο εξάμηνο σπουδών και παρέχει εξειδίκευση σε γνωστικά αντικείμενα, τα οποία ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες της εθνικής οικονομίας όσο και στις σύγχρονες εξελίξεις των επιστημών της Ενέργειας, της Πληροφορικής, των Υπολογιστών και των Επικοινωνιών.

6.1. Διάρκεια Φοίτησης

Η διάρκεια φοίτησης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα για την απόκτηση του Διπλώματος.

6.2. Integrated Master

Το Τμήμα παρέχει τίτλο σπουδών που έχει αναγνωριστεί με την υπουργική απόφαση 78075/Ζ1/30.06.2021 (ΦΕΚ 2987/τ.Β’/08.07.2021) από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως «ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου - Integrated Master» (παρ. 1, άρθρου 46, Ν. 4485/2017). Επομένως, η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Integrated Master), στην ειδικότητα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

6.3. Δήλωση Παρακολούθησης Μαθημάτων Εξαμήνου

Στην αρχή κάθε εξαμήνου και σε ημερομηνίες που ορίζονται από τον Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών, κάθε φοιτητής πρέπει να εγγραφεί και ακολούθως να καταθέσει ηλεκτρονική δήλωση με τα μαθήματα τα οποία ο ίδιος αποφάσισε να παρακολουθήσει στο συγκεκριμένο εξάμηνο. Μετά τη λήξη της προθεσμίας καμία δήλωση δεν γίνεται δεκτή, αρχική ή τροποποιητική της υποβληθείσας. Με αυτή τη δήλωση κάθε φοιτητής αποκτά δικαίωμα στο τέλος του συγκεκριμένου εξαμήνου και στην επόμενη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου να συμμετέχει στις εξετάσεις των μαθημάτων που δήλωσε. Αν ένας φοιτητής δεν καταθέσει δήλωση στην αρχή του εξαμήνου, τότε θεωρείται ότι δεν θα παρακολουθήσει μαθήματα και δεν θα συμμετέχει στις εξετάσεις αυτού του εξαμήνου, καθώς και στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου που αφορούν τα συγκεκριμένα μαθήματα για τα οποία δεν έχει κατατεθεί δήλωση.

Για το χειμερινό εξάμηνο, κάθε φοιτητής μπορεί να δηλώσει μόνον εκείνα τα μαθήματα, τα οποία περιλαμβάνονται στα μαθήματα των χειμερινών εξαμήνων (1ο, 3ο, 5ο, 7ο και 9ο) του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών. Αντίστοιχα, για το εαρινό εξάμηνο μόνο τα μαθήματα των εαρινών εξαμήνων (2ο, 4ο, 6ο, και 8ο) του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών. Μαθήματα, δηλαδή, του χειμερινού εξαμήνου δεν διδάσκονται στο θερινό και αντιστρόφως. Με απόφαση της συνέλευσης του Τμήματος καθορίζονται τα προσφερόμενα μαθήματα κάθε εξαμήνου του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών. Στη δήλωση μαθημάτων περιλαμβάνονται υποχρεωτικά, μαθήματα προηγουμένων εξαμήνων στα οποία ο φοιτητής απέτυχε, μαθήματα τα οποία ο φοιτητής δεν είχε ενδεχομένως δηλώσει, καθώς και μαθήματα του εξαμήνου στο οποίο ο φοιτητής εγγράφεται. Η εγγραφή σε μάθημα, η παρακολούθηση του οποίου προϋποθέτει γνώσεις από μαθήματα προηγουμένων εξαμήνων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών που ο φοιτητής δεν έχει παρακολουθήσει και εξεταστεί επιτυχώς, γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του εγγραφόμενου φοιτητή και πρέπει να αποφεύγεται, εάν οι προαπαιτούμενες γνώσεις δεν είναι επαρκείς.

Ο μέγιστος αριθμός πιστωτικών μονάδων ECTS μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει κάθε φοιτητής για παρακολούθηση σε κάθε εξάμηνο είναι 60 ECTS, με απόλυτη προτεραιότητα σε μαθήματα από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο εξάμηνο, χωρίς να μπορεί να δηλώνει μαθήματα πέρα από το τυπικό του εξάμηνο. Στις προαναφερθείσες πιστωτικές μονάδες δεν προσμετρούνται οι πιστωτικές μονάδες του αντίστοιχου εξαμήνου που αντιστοιχούν στην διπλωματική εργασία. Για οποιαδήποτε ειδική περίπτωση φοιτητή που χρήζει αντιμετώπισης (και μετά από αιτιολογημένη αίτηση του φοιτητή) το Συμβούλιο του Τμήματος θα εξετάζει το θέμα και θα δίνει λύση εφ’ όσον υπάρχει ομοφωνία, διαφορετικά θα φέρνει την ειδική αυτή περίπτωση στην Συνέλευση του Τμήματος.

6.4. Οργάνωση Προγράμματος Σπουδών – Κατευθύνσεις Σπουδών

6.4.1. Άξονες και κατευθύνσεις

Εναρμονισμένο με τα αντίστοιχα ελληνικά και διεθνή πρότυπα πενταετούς φοίτησης, το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος έχει δύο κύριους άξονες. Ο πρώτος άξονας, που αφορά στα μαθήματα κορμού, προσφέρει στο φοιτητή μια στέρεη βασική επιστημονική γνώση η οποία θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί στο συνεχώς εξελισσόμενο επιστημονικό περιβάλλον. Ο δεύτερος άξονας, ο οποίος υλοποιείται μέσω των Κατευθύνσεων Σπουδών, που εισάγονται από το 7ο εξάμηνο σπουδών, προσφέρει στο φοιτητή τη δυνατότητα να προσαρμόσει το πρόγραμμα σπουδών στις δικές τους επιθυμίες και δεξιότητες, με στόχο να μεγιστοποιήσει το ατομικό όφελος και να δημιουργήσει εξειδικευμένους αποφοίτους οι οποίοι θα μπορούν να ανταποκριθούν στις διαφορετικές απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. , Παρέχει εξειδίκευση σε γνωστικά αντικείμενα τα οποία ανταποκρίνονται τόσο στις ανάγκες της εθνικής οικονομίας όσο και στις σύγχρονες εξελίξεις των επιστημών της Ενέργειας, της Πληροφορικής, των Υπολογιστών και των Επικοινωνιών.

Το πρόγραμμα σπουδών ανταποκρίνεται σε διεθνή πρότυπα σπουδών και στις ανάγκες των φοιτητών, που ενδιαφέρονται για τις Κατευθύνσεις Σπουδών:

(α) Ενεργειακών Συστημάτων

(β) Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων

(γ) Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Συστημάτων

(δ) Πληροφορικής

και εξειδικεύει το γνωστικό αντικείμενο του επαγγέλματος του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της ελληνικής κοινωνίας. Η κατάρτιση του προτεινόμενου προγράμματος έγινε με βάση τα πρότυπα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών που προτείνουν οι διεθνείς οργανισμοί Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) και Association for Computing Machinery (ACM), καθώς και αντίστοιχων ελληνικών και διεθνών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος δομείται ως εξής:

  • Τα τρία πρώτα έτη (εξάμηνο 1ο έως και 6ο) οι σπουδές είναι κοινές για όλους τους φοιτητές του Τμήματος και περιλαμβάνουν 36 υποχρεωτικά βασικά μαθήματα κορμού.
  • Τα δύο τελευταία έτη (εξάμηνο 7ο έως και 10ο) οι φοιτητές παρακολουθούν εξειδικευμένα μαθήματα των προαναφερόμενων Κατευθύνσεων Σπουδών. Οι Κατευθύνσεις Σπουδών υποστηρίζονται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου, συνδυάζουν την εξειδίκευση σε μία από τις επιστημονικές περιοχές που θεραπεύει το Τμήμα με ταυτόχρονη δυνατότητα απόκτησης βασικής γνώσης και από τις άλλες Κατευθύνσεις Σπουδών, χωρίς όμως να στερεί από τους φοιτητές τη δυνατότητα να ικανοποιούν και τις ευρύτερες προσωπικές επιστημονικές επιλογές τους.  

6.4.2. Διάρθρωση μαθημάτων

Ένας φοιτητής προκειμένου να αποφοιτήσει, θα πρέπει να παρακολουθήσει επιτυχώς πενήντα τέσσερα (54) μαθήματα του ΠΣ και να εκπονήσει Διπλωματική Εργασία, τα οποία αντιστοιχούν σε τριακόσιες (300) πιστωτικές μονάδες ECTS.

Συγκεκριμένα, πρέπει να παρακολουθήσει επιτυχώς τα σαράντα (40) υποχρεωτικά (Υ) μαθήματα του ΠΣ και επιπλέον:

(α) δύο (2) Βασικά Μαθήματα (ΒΚΣ) της Κατεύθυνσης Σπουδών που θα επιλέξει,

(β) δώδεκα (12) Επιλογής Ειδίκευσης μαθήματα (ΕΕ) εκ των οποίων τουλάχιστον οκτώ (8) ΕΕ της Κατεύθυνσης Σπουδών που θα επιλέξει, και το πολύ τέσσερα (4) ΕΕ μαθήματα από τις άλλες Κατευθύνσεις Σπουδών ή μαθήματα Γενικής Παιδείας (ΓΠ). Επισημαίνεται ότι οι φοιτητές δεν μπορούν να επιλέξουν περισσότερα από δύο (2) μαθήματα Γενικής Παιδείας (ΓΠ).

Πιο αναλυτικά:

  • Καθένα από τα έξι πρώτα εξάμηνα σπουδών περιλαμβάνει έξι (6) Υποχρεωτικά (Υ) μαθήματα,
  • Στο έβδομο (7ο) εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές θα πρέπει να επιλέξουν Κατεύθυνση Σπουδών και να παρακολουθήσουν τέσσερα (4) Υποχρεωτικά μαθήματα (Υ) και δύο (2) Βασικά μαθήματα της Κατεύθυνσης Σπουδών (ΒΚΣ) επιλογής τους,
  • Σε καθένα από το όγδοο (8οκαι ένατο (9ο) εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν τουλάχιστον τέσσερα (4) μαθήματα Επιλογής Ειδίκευσης (ΕΕ) της Κατεύθυνσης Σπουδών επιλογής, και το πολύ δύο (2) ΕΕ από τις άλλες Κατευθύνσεις Σπουδών ή μαθήματα Γενικής Παιδείας,
  • Στο δέκατο (10ο) εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές θα εκπονήσουν τη Διπλωματική Εργασία
  • Κατά τα 4ο & 5ο έτος σπουδών οι φοιτητές μπορούν να υλοποιήσουν προαιρετικά Πρακτική Άσκηση διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών. Λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που σχετίζονται με την Πρακτική Άσκηση περιέχονται στον αντίστοιχο κανονισμό.

Επισημαίνεται ότι στο 7ο εξάμηνο σπουδών οι φοιτητές του Τμήματος υποχρεούνται να επιλέξουν Κατεύθυνση Σπουδών, με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Η επιλογή γίνεται ταυτόχρονα με τη δήλωση των μαθημάτων στην αρχή του 7ου εξαμήνου.

Τα μαθήματα Επιλογής Ειδίκευσης (ΕΕ) των τεσσάρων Κατευθύνσεων Σπουδών καθώς και τα μαθήματα Γενικής Παιδείας (ΓΠ) κατανέμονται σε μαθήματα χειμερινού και εαρινού εξαμήνου προκειμένου να διευκολύνονται οι φοιτητές στην επιλογή μαθημάτων στο 8ο και 9ο εξάμηνο σπουδών και επομένως, στη διαμόρφωση ενός προγράμματος επιλογών σύμφωνο με τις προτιμήσεις τους και τις κλίσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η ευελιξία επιλογών και η δυνατότητα προσαρμογής του προγράμματος σπουδών στις προσωπικές ανάγκες ή απαιτήσεις των φοιτητών.

6.4.3. Διπλωματική εργασία & Πρακτική άσκηση

Η Διπλωματική Εργασία, δεύτερη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών και την αποφοίτηση από το Τμήμα, έχει ερευνητικό, μελετητικό, αναπτυξιακό ή εφαρμοσμένο ερευνητικό χαρακτήρα και εκπονείται από κάθε φοιτητή, είτε ατομικά, είτε σε συνεργασία με έναν ακόμη φοιτητή. Παρέχεται η δυνατότητα στους σπουδαστές να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες από την ολοκληρωμένη μελέτη σε βάθος ενός θέματος της ειδικότητας τους.

Στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης (αναλυτικότερα βλ. κεφάλαιο 9) παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να εργαστούν σε πραγματικό επαγγελματικό περιβάλλον, συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας υπό επαγγελματική καθοδήγηση στελεχών των φορέων υποδοχής τους, με σκοπό την από κοινού με άλλους επαγγελματίες του κλάδου εκπόνηση συγκεκριμένου έργου και την ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων τους μέσω διαδικασιών συνεργατικότητας.

6.5. Πιστωτικές Μονάδες ECTS

Το ECTS είναι το σύστημα πιστωτικών που χρησιμοποιείται στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ) και αφορά όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη Διαδικασία της Μπολόνια.

Σκοπός του είναι να ενισχύει και να διευκολύνει τις διαδικασίες ακαδημαϊκής αναγνώρισης μεταξύ των συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων της Ευρώπης. Βασίζεται στη διαφάνεια των μαθησιακών αποτελεσμάτων (δηλαδή τι αναμένουν οι φοιτητές να μάθουν, να κατανοήσουν και να είναι ικανοί να κάνουν) και των διαδικασιών μάθησης. Η χρήση του ECTS, σε συνδυασμό με τα πλαίσια τίτλων σπουδών, βασισμένα στα μαθησιακά αποτελέσματα, καθιστά τα προγράμματα και τους τίτλους σπουδών περισσότερο διαφανή και διευκολύνει την αναγνώρισή τους αλλά και την κινητικότητα των φοιτητών (π.χ. στο πλαίσιο των προγραμμάτων Erasmus Plus). Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο προέλευσης αναγνωρίζει τις πιστωτικές μονάδες που έλαβαν οι φοιτητές από τα ιδρύματα-εταίρους για τα μαθήματα που παρακολούθησαν εκεί, έτσι ώστε οι μονάδες των μαθημάτων που έλαβαν οι φοιτητές στο εξωτερικό να αντικαθιστούν τις μονάδες που θα τους χορηγούνταν από το Πανεπιστήμιο προέλευσης σε ισοδύναμη περίοδο σπουδών.

Οι πιστωτικές μονάδες ECTS εκφράζουν τον φόρτο εργασίας που απαιτείται κατά μέσο όρο από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για να επιτύχουν τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Ο φόρτος εργασίας αντιστοιχεί στον χρόνο που υπολογίζεται ότι χρειάζεται τυπικά να αφιερώσουν οι φοιτητές για να ολοκληρώσουν όλες τις μαθησιακές δραστηριότητες (όπως είναι η παρακολούθηση παραδόσεων, τα σεμινάρια, οι εργασίες, η πρακτική άσκηση, η ανεξάρτητη ιδιωτική μελέτη και οι εξετάσεις) που απαιτούνται για την επίτευξη των αναμενόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Η εφαρμογή του Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) στα Πανεπιστήμια καθιερώθηκε με την υπ’ αριθμ. Φ5/89656/Β3 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1466/Β/2007). Οι Πιστωτικές Μονάδες ECTS θεσπίστηκαν για να είναι δυνατή η μεταφορά και συσσώρευση επιτυχών επιδόσεων σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα σπουδών του ιδίου ή άλλου ΑΕΙ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που διευκολύνει την κινητικότητα και την ακαδημαϊκή αναγνώριση.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα Υπουργική Απόφαση, ο φόρτος εργασίας που απαιτείται να καταβάλει κάθε φοιτητής ή σπουδαστής κατά τη διάρκεια ενός (1) ακαδημαϊκού έτους πλήρους φοίτησης που περιλαμβάνει κατά μέσο όρο τριάντα έξι (36) έως σαράντα (40) πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας, προετοιμασίας και εξετάσεων, αποτιμάται μεταξύ χιλίων πεντακοσίων (1.500) και χιλίων οκτακοσίων (1.800) ωρών εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν σε εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες (ECTS) που είναι στον φόρτο εργασίας ενός ακαδημαϊκού έτους, 30 πιστωτικές μονάδες (ECTS) ενός εξαμήνου και 20 πιστωτικές μονάδες (ECTS) ενός τριμήνου. Με βάση τα παραπάνω, οι πενταετούς διάρκειας σπουδές που οδηγούν σε τίτλο Master, πρέπει να αντιστοιχούν σε συνολικά σε 60x5=300 πιστωτικές μονάδες ECTS.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, κάθε τετραετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS), ενώ κάθε πενταετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 300 πιστωτικές μονάδες (ECTS).

Πιστωτικές μονάδες (ECTS) αποδίδονται για ένα μάθημα μόνο μετά από επιτυχή εξέταση σε αυτό.

6.6. Μαθησιακά Αποτελέσματα

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) είναι τα ακόλουθα:

  • Η πλήρης κατανόηση των θεμελιώσεων των βασικών επιστημών και τεχνών του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
  • Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της ικανότητας λήψης αποφάσεων, της επιδίωξης της καινοτομίας, του εξωστρεφούς τρόπου σκέψης, του πνεύματος συνεργασίας και της ομαδικής προσπάθειας και της ικανότητας προσαρμογής σε μεταβαλλόμενες συνθήκες.
  • Η πλήρης κατανόηση και η ικανότητα εφαρμογής του θεωρητικού υπόβαθρου στο εργαστήριο.
  • Η σε βάθος γνώση και κατανόηση των θεμελιωδών αρχών που αναφέρονται στη μελέτη και την κατασκευή συστημάτων για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή, αποθήκευση, επεξεργασία, έλεγχο και χρησιμοποίηση ενέργειας και πληροφορίας.

Η εξειδίκευση σε διεπιστημονικές Κατευθύνσεις Επιλογής, όπως Ενεργειακών Συστημάτων, Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Συστημάτων Πληροφορικής (Τεχνολογία της Πληροφορίας, Επικοινωνίες, Έξυπνα Δίκτυα με ΑΠΕ – Υψηλές Τάσεις, Μετατροπή Ενέργειας, Ηλεκτρονικά Ισχύος, Ηλεκτροτεχνικά Υλικά και Ήπιες Μορφές Ενέργειας, Ηλεκτρονική και Ενσωματωμένα Συστήματα, Υπολογιστικά Συστήματα, Σήματα, Συστήματα και Έλεγχος, Έλεγχος Συστημάτων και Ρομποτική, Κυβερνοφυσικά Συστήματα), είναι δυνατόν να εμπλουτίζονται στο μέλλον, ανάλογα με τις εξελίξεις στην Επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών. Οι Κατευθύνσεις αυτές προσφέρονται και συντονίζονται από το Τμήμα και συγκεκριμένα ως Κατευθύνσεις, Ενεργειακών Συστημάτων, Σημάτων, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, Ηλεκτρονικής, Υπολογιστών και Συστημάτων, Πληροφορικής και έχουν δια-τομεακό χαρακτήρα.

  • Η κατανόηση των πολλαπλών ρόλων του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών στην παραγωγή και την έρευνα σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις και σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.
  • Η εξοικείωση με τη διεπιστημονική προσέγγιση στην επίλυση σύγχρονων προβλημάτων, σχετικών με την επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών.
  • Η απόκτηση κατάλληλου θεωρητικού και εργαστηριακού υπόβαθρου απολύτως κατάλληλου για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις οποιουδήποτε δημόσιου ή ιδιωτικού έργου της ειδικότητας του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών.
  • Η απόκτηση κατάλληλου θεωρητικού και εργαστηριακού υπόβαθρου πάνω στα οποία μπορούν να θεμελιωθούν υψηλού επιπέδου έρευνα και μεταπτυχιακές σπουδές, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις διεθνείς εξελίξεις.
  • Η εξοικείωση με τις σύγχρονες μεθόδους της έρευνας σε αντικείμενα αιχμής σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις στο αντικείμενο του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Υπολογιστών και σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

6.7. Εξετάσεις

Για τα μαθήματα που διδάσκονται σε ένα εξάμηνο, υπάρχουν δύο εξεταστικές περίοδοι. Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου στην επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την εξέταση φοιτητών με – αποδεδειγμένη πριν από την εισαγωγή τους στο Τμήμα – δυσλεξία ή αντίστοιχη νοητική δυσλειτουργία, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Η προφορική εξέταση των φοιτητών αυτών διενεργείται από τον διδάσκοντα. Η εξέταση πραγματοποιείται παράλληλα με την γραπτή εξέταση των υπολοίπων φοιτητών, στα ίδια θέματα. Ο βαθμός της εξέτασης ανακοινώνεται μαζί με τους βαθμούς των γραπτών εξετάσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρ. 3 άρθρο 65 ν. 4957/2022 ΦΕΚ 141/Α΄/21-07-2022, σύμφωνα με το οποίο: «οι φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου που έχουν συμπληρώσει την περίοδο κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών ακαδημαϊκών εξαμήνων, δικαιούνται να εξετάζονται κατά την εξεταστική περίοδο κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου. », η εξέταση των φοιτητών αυτής της κατηγορίας σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν πραγματοποιείται, με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος, κατόπιν ηλεκτρονικής δήλωσής τους για τα μαθήματα που επιθυμούν να εξεταστούν.

Οι ημερομηνίες των εξεταστικών περιόδων καθορίζονται από την Σύγκλητο και αναφέρονται στο ακαδημαϊκό ημερολόγιο, ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε περιόδου ανακοινώνεται έγκαιρα από τη Γραμματεία του Τμήματος.

Κάθε φοιτητής έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις μόνον εκείνων των μαθημάτων του συγκεκριμένου εξαμήνου, τα οποία έχει μόνος του καθορίσει με τη δήλωση μαθημάτων εξαμήνου, που κατέθεσε στην αρχή του εξαμήνου. Φοιτητές που δεν έχουν υποβάλει δήλωση μαθημάτων ή έχουν υποβάλει εκπρόθεσμες δηλώσεις δεν γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις του εξαμήνου. Οποιαδήποτε βαθμολογία κατατεθεί εκ παραδρομής από διδάσκοντα για φοιτητές που δεν έχουν εγγραφεί εγκαίρως σε μάθημα δεν μπορεί να επικυρωθεί από τη Γραμματεία.

Η διάρκεια των εξετάσεων είναι τρεις (3) εβδομάδες για κάθε εξεταστική περίοδο.

Σε περίπτωση που ένας φοιτητής δεν συμμετέχει ή συμμετέχει μεν αλλά δεν έχει επιτυχία σε καμία από τις δύο εξετάσεις ενός μαθήματος, τότε:

  1. Εάν πρόκειται για υποχρεωτικό μάθημα, έχει την υποχρέωση να δηλώσει εκ νέου το μάθημα αυτό σε επόμενο εξάμηνο, εφόσον δεν γίνεται υπέρβαση του μέγιστου αριθμού των επιτρεπόμενων μονάδων ECTS ανά εξάμηνο. Με τη δήλωση αυτή έχει την ευκαιρία να το παρακολουθήσει εκ νέου και αποκτά πάλι το δικαίωμα συμμετοχής του στις αντίστοιχες εξετάσεις.
  2. Εάν πρόκειται για κατ’ επιλογήν μάθημα, τότε μπορεί να δηλώσει πάλι το ίδιο μάθημα σε επόμενο εξάμηνο, να το παρακολουθήσει εκ νέου και να αποκτήσει έτσι το δικαίωμα συμμετοχής στις αντίστοιχες εξετάσεις. Έχει όμως και τη δυνατότητα να μην δηλώσει πάλι αυτό το μάθημα, αλλά σε επόμενο εξάμηνο να επιλέξει να δηλώσει αντί γι’ αυτό, ένα άλλο μάθημα επιλογής.

6.8. Αλλαγή Κατευθύνσεων Σπουδών

Αν ένας φοιτητής, αφού δηλώσει ότι ακολουθεί μία συγκεκριμένη Κατεύθυνση Σπουδών, κρίνει ότι, για κάποιο λόγο, θέλει να αλλάξει και να ακολουθήσει κάποια άλλη, μπορεί να το πραγματοποιήσει στην αρχή του 8ου εξαμήνου, καταθέτoντας στη Γραμματεία του Τμήματος σχετική Αίτηση Αλλαγής Κατεύθυνσης Σπουδών, δηλώνοντας την Κατεύθυνση της νέας του προτίμησης.

Αλλαγή Κατεύθυνσης μπορεί να γίνει μόνο μία φορά. Η αίτηση αλλαγής κατατίθεται στην Γραμματεία του Τμήματος πριν την περίοδο δηλώσεων μαθημάτων του 8ου εξαμήνου.

Με την αλλαγή Κατεύθυνσης Σπουδών πρέπει ο φοιτητής, μέχρι το τέλος των σπουδών του, να ολοκληρώσει επιτυχώς τα υποχρεωτικά μαθήματα του 7ου εξαμήνου που αντιστοιχούν στη νέα Κατεύθυνση Σπουδών. Μαθήματα της παλαιάς Κατεύθυνσης Σπουδών στα οποία έχει ήδη επιτύχει ο φοιτητής καταχωρούνται στο Παράρτημα Διπλώματος και δε λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του βαθμού πτυχίου.

6.9. Κανονισμός Σπουδών

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει εγκεκριμένο Κανονισμό Προπτυχιακών Σπουδών διάρκειας δέκα (10) ακαδημαϊκών εξαμήνων, όπως αυτός εγκρίθηκε στην 4η Συνέλευση (15.07.2019) του Τμήματος και στην 155η συνεδρίαση (26.07.2019) της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και βρίσκεται αναρτημένος στον ιστότοπο του Τμήματος.

6.10. Διδακτικά Συγγράμματα

Το διδακτικό έργο υποστηρίζεται με τα αντίστοιχα διδακτικά συγγράμματα ή άλλα βοηθήματα τα οποία χορηγούνται δωρεάν στους φοιτητές, όπως ακόμα και με την εξασφάλιση της ενημέρωσης και της πρόσβασής τους στη σχετική ελληνική και ξένη βιβλιογραφία (άρθρ. 285 Ν. 4957/2022).

Διδακτικό σύγγραμμα θεωρείται κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων ελεύθερης πρόσβασης, καθώς και οι έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις, σύμφωνα με κατάλογο που εγκρίνεται κάθε ακαδημαϊκό έτος από τη Συνέλευση του Τμήματος. Ο κατάλογος των διδακτικών συγγραμμάτων περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα προτεινόμενο διδακτικό σύγγραμμα ανά υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα, το οποίο προέρχεται από τα δηλωθέντα συγγράμματα στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα (Κ.Π.Σ.) «Εύδοξος».

Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα δωρεάν προμήθειας και επιλογής ενός (1) διδακτικού συγγράμματος για κάθε διδασκόμενο υποχρεωτικό ή επιλεγόμενο μάθημα του προγράμματος σπουδών τους. Οι φοιτητές δικαιούνται να προμηθευτούν σύγγραμμα μόνο την πρώτη φορά που δηλώνουν κάποιο μάθημα, διαφορετικά χάνουν το δικαίωμα αυτό, όσες φορές και αν δηλώσουν εκ νέου το μάθημα. Δεν γίνεται δεκτή επιστροφή συγγράμματος, προκειμένου να αντικατασταθεί με άλλο του καταλόγου.

Η δήλωση των διδακτικών συγγραμμάτων πραγματοποιείται από τους δικαιούχους φοιτητές ηλεκτρονικά, μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συγγραμμάτων και λοιπών βοηθημάτων «Εύδοξος». Η προθεσμία δήλωσης των συγγραμμάτων κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου ανακοινώνεται από την εν λόγω υπηρεσία μέσω της Γραμματείας του Τμήματος.

Για να δηλώσουν οι φοιτητές τα συγγράμματα που θα προμηθευτούν, είναι απαραίτητο να έχουν ενιαίο λογαριασμό πρόσβασης στις ψηφιακές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το λογαριασμό αυτόν τον παραλαμβάνει κάθε φοιτητής κατά την εγγραφή του στο πρώτο έτος σπουδών από το Τμήμα του.

Η διανομή των διδακτικών συγγραμμάτων διενεργείται από εξουσιοδοτημένα Βιβλιοπωλεία, ενώ η διανομή των διδακτικών σημειώσεων διενεργείται από τις αρμόδιες μονάδες (Εργαστήρια) του Τμήματος. Στην περίπτωση που οι φοιτητές παραλάβουν σύγγραμμα χωρίς να το δικαιούνται, οφείλουν να το επιστρέψουν άμεσα, είτε στα σημεία διανομής είτε στις βιβλιοθήκες των Ιδρυμάτων τους.

Επιλογή δεύτερου συγγράμματος για το ίδιο μάθημα δεν επιτρέπεται ακόμη και αν ο φοιτητής δεν επέλεξε κανένα από τα προτεινόμενα διδακτικά συγγράμματα άλλου ή άλλων υποχρεωτικών ή επιλεγόμενων μαθημάτων του προγράμματος σπουδών. Εάν φοιτητές επιλέξουν περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα από όσα απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, το δικαίωμα επιλογής και δωρεάν προμήθειας διδακτικών συγγραμμάτων δεν επεκτείνεται και στα επιπλέον μαθήματα που αυτοί επέλεξαν και εξετάστηκαν, ακόμη και αν αυτά υπολογίζονται για τη λήψη του τίτλου σπουδών.

Οι φοιτητές, ακόμη και σε περίπτωση ανεπιτυχούς εξέτασης ή αλλαγής των προτεινόμενων συγγραμμάτων για συγκεκριμένο μάθημα, δεν μπορούν να επιλέξουν εκ νέου δεύτερο σύγγραμμα για το ίδιο μάθημα. Επίσης, αν αντικαταστήσουν κάποιο επιλεγόμενο μάθημα με κάποιο άλλο, δεν δικαιούνται σύγγραμμα για το νέο επιλεγόμενο μάθημα που δηλώνουν.

Σε περίπτωση που φοιτητής παραλείψει να παραλάβει τα διδακτικά συγγράμματα που επέλεξε, εντός των προθεσμιών που ανακοινώνονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εύδοξος», και εξετάστηκε επιτυχώς στα αντίστοιχα μαθήματα, χάνει το δικαίωμα αυτό.

Δικαιούχοι διδακτικών συγγραμμάτων είναι όλοι οι φοιτητές ως και τα ν+2 έτη σπουδών (ελάχιστος αριθμός εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών προσαυξανόμενος κατά τέσσερα (4) εξάμηνα), με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προμηθευτεί στο παρελθόν σύγγραμμα για το ίδιο μάθημα.

Δεν χορηγούνται δωρεάν έντυπα διδακτικά συγγράμματα σε φοιτητές που παρακολουθούν πρόγραμμα σπουδών για τη λήψη δεύτερου πτυχίου (καταταχθέντες) καθώς και για μαθήματα που παρακολουθούν για δεύτερη φορά, για τα οποία τους έχει ήδη χορηγηθεί δωρεάν σύγγραμμα.

Τα προτεινόμενα συγγράμματα του Τμήματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος αναρτώνται στην Ιστοσελίδα του Τμήματος καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «Εύδοξος».

6.11. Διπλωματική Εργασία

Κάθε φοιτητής είναι υποχρεωμένος, προκειμένου να ολοκληρώσει τις σπουδές του, να εκπονήσει διπλωματική εργασία με θέμα το οποίο έχει άμεση σχέση με το γνωστικό αντικείμενο και με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Tμήματος.

Τα θέματα των διπλωματικών εργασιών είναι θέματα έρευνας και εφαρμογής γνώσεων με χρήση βιβλιογραφίας, που έχουν άμεση σχέση με τα πραγματικά προβλήματα της παραγωγής και της παροχής υπηρεσιών του ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού πληροφορικής.

Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας παρέχει την ευκαιρία για σύνθεση και αξιοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών σε συγκεκριμένες εφαρμογές.

Το Τμήμα έχει εγκρίνει κανονισμό Διπλωματικών Εργασιών που είναι προσβάσιμος μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος.

6.12. Δίπλωμα και Κατευθύνσεις Σπουδών

Όλοι οι απόφοιτοι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου λαμβάνουν, χωρίς διάκριση, τον τίτλο του Διπλωματούχου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικών Υπολογιστών. Η Κατεύθυνση Σπουδών που ακολούθησε ο κάθε φοιτητής δε φαίνεται στο δίπλωμα. Έτσι δεν γίνεται καμία τυπική διαφοροποίηση των διπλωμάτων. Στο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας και στο Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement), που λαμβάνει κάθε απόφοιτος, αναγράφονται αναλυτικά όλα τα μαθήματα, τα οποία παρακολούθησε, η διπλωματική εργασία καθώς επίσης και η Πρακτική Άσκηση σε Επιχειρήσεις, εφόσον ο φοιτητής έχει επιλεγεί και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης. Από αυτό το πιστοποιητικό, το οποίο παρουσιάζει το προσωπικό πρόγραμμα σπουδών του κάθε αποφοίτου, προκύπτει η Κατεύθυνση Σπουδών που αυτός ακολούθησε.

6.13. Βαθμολόγηση - Υπολογισμός του Βαθμού Διπλώματος

Ο τελικός βαθμός διπλώματος υπολογίζεται από τους βαθμούς των μαθημάτων που παρακολούθησε ο φοιτητής καθώς και από το βαθμό της Διπλωματικής Εργασίας (Δ.Ε.). Για τον υπολογισμό, ο βαθμός κάθε μαθήματος πολλαπλασιάζεται επί το πλήθος των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) του μαθήματος και ο βαθμός της Δ.Ε. επί το πλήθος των Πιστωτικών Μονάδων της Δ.Ε. Το άθροισμα των επί μέρους γινομένων διαιρείται με το άθροισμα των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) όλων των μαθημάτων και της Δ.Ε.

Η Πρακτική Άσκηση είναι προαιρετική, δεν προσμετράται στον τελικό βαθμό. Οι πιστωτικές μονάδες που προσφέρει δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση του Τίτλου Σπουδών αλλά καταχωρείται στο Παράρτημα Διπλώματος.

Χαρακτηρισμός Τελικού Βαθμού

  • 5,0 - 6,49 = ΚΑΛΩΣ
  • 6,50 - 8,49 = ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ
  • 8,50 - 10 = ΑΡΙΣΤΑ

6.14. Κατάθεση βαθμολογίων – Ημερομηνία Κτήσης Διπλώματος

Η Ημερομηνία Κτήσης διπλώματος είναι ενιαία για όλους τους αποφοίτους της ίδιας εξεταστικής περιόδου και ορίζεται ως η 20η ημερολογιακή ημέρα μετά τη λήξη της περιόδου αυτής, η οποία αναγράφεται και στη βεβαίωση αποφοίτησης. Τα βαθμολόγια των μαθημάτων κατατίθενται υποχρεωτικά το αργότερο εντός του επομένου 20ημέρου από τη λήξη της εξεταστικής περιόδου. Ομοίως, η βαθμολογία της εξέτασης των διπλωματικών εργασιών κατατίθεται το αργότερο μέχρι 20 ημέρες μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου. Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να τους απονεμηθεί ο τίτλος σπουδών κατά τη συγκεκριμένη εξεταστική περίοδο καταθέτουν στη Γραμματεία του Τμήματος αίτηση, μετά την ανακοίνωση βαθμολογίας της τελευταίας τους υποχρέωσης για τη λήψη πτυχίου.

Η καθομολόγηση γίνεται ενώπιον του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Κοσμήτορα της Σχολής, του Προέδρου του Τμήματος και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Τμήματος/Σχολής. Η καθομολόγηση δεν αποτελεί συστατικό τύπο της επιτυχούς αποπεράτωσης των σπουδών, είναι, όμως, αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση του έγγραφου τίτλου σπουδών. Πριν από την καθομολόγηση, μπορεί να δίδεται στους αποφοίτους σχετική βεβαίωση για την επιτυχή περάτωση των σπουδών τους κατόπιν αίτησής τους στην Γραμματεία. Η καθομολόγηση γίνεται σε ειδική τελετή και σε τόπο, ημέρα και ώρα που ορίζονται από τον Πρόεδρο του οικείου Τμήματος.

Για να ορκισθεί ο φοιτητής πρέπει να έχει καταθέσει στη Γραμματεία του Τμήματος βιβλιάριο περίθαλψης, κάρτα σίτισης – εφόσον του έχουν χορηγηθεί – το δελτίο φοιτητικής ταυτότητας και απλή βεβαίωση της Βιβλιοθήκης ότι δεν υπάρχει εκκρεμότητά του σε αυτή.

Ο τύπος των χορηγούμενων τίτλων σπουδών είναι κοινός για όλους τους τίτλους σπουδών του Ιδρύματος.

6.15. Παράρτημα Διπλώματος

Ο κάθε τίτλος σπουδών συνοδεύεται από παράρτημα διπλώματος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με το υπόδειγμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement) είναι ένα επεξηγηματικό έγγραφο, το οποίο δεν υποκαθιστά τον επίσημο τίτλο σπουδών ή την αναλυτική βαθμολογία των μαθημάτων που χορηγούνται για κάθε πρόγραμμα σπουδών. Το πρωτότυπο του παραρτήματος πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις γνησιότητας που απαιτούνται για το χορηγούμενο τίτλο σπουδών. Η ημερομηνία έκδοσης του παραρτήματος δε συμπίπτει υποχρεωτικά με την ημερομηνία χορήγησης του τίτλου σπουδών, αλλά δεν μπορεί να είναι προγενέστερη αυτής. Σε κάθε σελίδα του παραρτήματος αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του πτυχιούχου και ο αριθμός μητρώου του.

Το Παράρτημα Διπλώματος επισυνάπτεται στους τίτλους σπουδών και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη φύση, το επίπεδο, το πλαίσιο εκπαίδευσης, το περιεχόμενο των σπουδών οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το άτομο που αναγράφεται ονομαστικά στο πρωτότυπο του τίτλου,. Στο παράρτημα δε γίνονται αξιολογικές κρίσεις και δεν υπάρχουν δηλώσεις ισοτιμίας ή αντιστοιχίας ή προτάσεις σχετικά με την αναγνώριση των μαθημάτων.

6.16. Αναβάθμιση πτυχίου φοιτητών ΤΕΙ

Στους φοιτητές των παλαιών προγραμμάτων σπουδών των αντίστοιχων Τμημάτων ΤΕΙ τα οποία συγχωνεύτηκαν στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών δίνεται η δυνατότητα να λάβουν Δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού υπολογιστών, μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και την παρακολούθηση των απαραίτητων μαθημάτων, όπως αυτά καθορίζονται στον Οδηγό Αντιστοιχίσεων και στη σχετική απόφαση του Προέδρου του Τμήματος.

Tags:
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
v1.0