25 Υποδομές & Ψηφιακές υπηρεσίες

Last modified by admin on 2023/04/21 10:41

Οι υποδομές του Τμήματος περιλαμβάνουν χώρους διδασκαλίας, εργαστήρια και Υπολογιστικά Κέντρα. Επίσης, λειτουργούν αρκετές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες περιγράφονται στη συνέχεια.

25.1. Ηλεκτρονική Γραμματεία

Η Ηλεκτρονική Γραμματεία (e-students) είναι μια ψηφιακή υπηρεσία που προσφέρεται στους φοιτητές ώστε να μπορούν να διεκπεραιώσουν πολλές από τις συνδιαλλαγές τους με τη Γραμματεία, χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία. Ενδεικτικά, κάποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρονται είναι η ηλεκτρονική δήλωση μαθημάτων, η αναζήτηση της βαθμολογίας τους και άλλες.

25.2. Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης

Προσφέρεται η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης e-Classστην οποία οι φοιτητές μπορούν να έχουν ενημέρωση για τα μαθήματά τους. Εκεί μπορούν να βρίσκουν ηλεκτρονικό υλικό, παρουσιάσεις, ασκήσεις, παραδείγματα καθώς και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις για τα μαθήματά τους.

25.3. Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Όλοι οι φοιτητές, με την εγγραφή τους στο Τμήμα, αποκτούν ηλεκτρονική διεύθυνσηκαι πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Ιδρύματος, το οποίο μπορούν να διαχειρίζονται μέσω διαδικτύου.

25.4. Ιδρυματικές Υπηρεσίες Εξωτερικών Παρόχων

24.5. Λίστα Αποφοίτων

Με απώτερο στόχο την διατήρηση της σύνδεσης των αποφοίτων με το Τμήμα, και την απρόσκοπτη επικοινωνία μαζί τους, έχει δημιουργηθεί η λίστα αποφοίτων του Τμήματος ΗΜΜΥ(alumni), με τη χρήση ειδικού λογισμικού ανοιχτού κώδικα για την αποστολή και διαχείριση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας τόσο του Τμήματος με τους αποφοίτους όσο και των αποφοίτων μεταξύ τους. Σκοπός της συγκεκριμένης λίστας επικοινωνίας είναι να ενημερώνονται συστηματικά οι απόφοιτοι, είτε από τα μέλη ΔΕΠ είτε από τη Γραμματεία του Τμήματος, για θέσεις εργασίας, Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, για τα προγράμματα εκπαίδευσης που παρέχει το Τμήμα μέσω των Ακαδημιών του, για τις Ημέρες Καριέρας, Ημερίδες, Συνέδρια κλπ, αλλά και να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η λίστα αποφοίτων του Τμήματος είναι διασυνδεδεμένη με το Γραφείο Διασύνδεσηςτου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ώστε οι πληροφορίες που αφορούν του αποφοίτους του Τμήματος να τους κοινοποιούνται άμεσα.

Για το Τμήμα ΗΜΜΥ, ακαδημαϊκός συντονιστής είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος κ. Χρήστος Αντωνόπουλος.

25.6. Παρατηρητήριο επαγγελματικής & ερευνητικής σταδιοδρομίας αποφοίτων

Το παρατηρητήριο επαγγελματικής και ερευνητικής σταδιοδρομίας αποφοίτων εφαρμογή παρακολούθησης αποφοίτων έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από το Τμήμα ΗΜΜΥ. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που λειτουργεί ως παρατηρητήριο της επαγγελματικής και ερευνητικής σταδιοδρομίας των αποφοίτων του Τμήματος. Με αυτό τον τρόπο, το Τμήμα μπορεί να παρακολουθεί, σε βάθος χρόνου, σε ποιες θέσεις της αγοράς εργασίας απασχολούνται οι απόφοιτοί του, με ποιο ρόλο, αλλά και τι είδους μεταπτυχιακά επιλέγουν - δείγμα και αυτό των αναγκών της αγοράς εργασίας.

Κατά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Τμήμα ΗΜΜΥ, οι απόφοιτοι του Τμήματος παροτρύνονται να δημιουργήσουν το επαγγελματικό τους προφίλ στο LinkedIn και να εγγραφούν στην ομάδα των αποφοίτων του Τμήματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να συνδεθούν στο παρατηρητήριο αποφοίτων Τμήματος μέσω του λογαριασμού τους στο LinkedIn και να καταχωρούν περιοδικά:

  • Την επαγγελματική τους εμπειρία,
  • Την παρούσα εργασιακή τους κατάσταση π.χ. τον τρέχοντα εργοδότη, τη θέση/ρόλο που κατέχουν, κλπ,
  • Την τρέχουσα εκπαιδευτική τους κατάσταση π.χ. το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που παρακολουθούν, τα στοιχεία της διδακτορικής τους διατριβής (Πανεπιστήμιο, Τμήμα, θέμα, ερευνητική περιοχή, κλπ.

25.7. Εφαρμογή παρακολούθησης Πρακτικής Άσκησης

Η εφαρμογή παρακολούθησης πρακτικής άσκησηςείναι μία πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί και αναπτυχθεί από το Τμήμα ΗΜΜΥ και λειτουργεί ως παρατηρητήριο όλων των ανοικτών θέσεων πρακτικής άσκησης, αλλά και της πορείας της πρακτικής άσκησης κάθε φοιτητή.

Κάθε επιχείρηση που προσφέρει θέση πρακτικής άσκησης εισάγεται στην πλατφόρμα από τη Γραμματεία του Τμήματος, μαζί με τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Τον τίτλο της πρακτικής άσκησης,
  • Μια σύντομη περιγραφή των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί η εταιρία.

Στο τέλος της πρακτικής άσκησης τόσο οι φοιτητές όσο και οι επιχειρήσεις θα συμπληρώνουν σε αυτή την πλατφόρμα ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια που μεταξύ άλλων θα εστιάζουν στην καταγραφή του βαθμού επίτευξης των μαθησιακών αποτελεσμάτων του ΠΠΣ. Μέσω αυτής της πλατφόρμας οι προπτυχιακοί φοιτητές θα ενθαρρύνονται να επιλέξουν να κάνουν πρακτική άσκηση σε τοπικές και όχι μόνο επιχειρήσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, οι απόφοιτοι θα μπορούν να έχουν μια εικόνα των προσόντων που ζητάνε οι επιχειρήσεις, ενώ για το Tμήμα θα αποτελεί άλλο ένα κανάλι συλλογής των αναγκών της αγοράς εργασίας.

25.8. MyECE - Εφαρμογή Android για το Τμήμα ΗΜΜΥ

Η εφαρμογή MyECE(MyECE UoP Mobile Application) είναι μια εξειδικευμένη εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί για τους φοιτητές του Τμήματος ΗΜΜΥ, η οποία παρέχει μια σειρά από πολύ χρήσιμες και σημαντικές υπηρεσίες για τον κάθε φοιτητή στο κινητό του τηλέφωνο. Μέσω αυτής της εφαρμογής όλοι οι φοιτητές μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών και των υπηρεσιών που παρέχονται από το Τμήμα, στις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος, ενώ ακόμα μπορούν να επικοινωνούν με τους καθηγητές και τη γραμματεία άμεσα από το κινητό τους τηλέφωνο.

25.9. Wiki

Το Τμήμα ΗΜΜΥ έχει αναπτύξει ένα wiki με τον Οδηγό Σπουδών.


25.10. Διαχείριση Ιδρυματικού Λογαριασμού

Iστοσελίδα με οδηγίες για την ενεργοποίηση του ιδρυματικού λογαριασμού καθώς και τεχνική υποστήριξη για οποιοδήποτε πρόβλημα στη λειτουργία του.

Ιστοσελίδα για την ενεργοποίηση του ιδρυματικού λογαριασμού, κατόπιν ενημέρωσης από τη Γραμματεία του Τμήματος.

Ιστοσελίδα διαχείρισης του κωδικού του ιδρυματικού λογαριασμού του φοιτητή.

25.11. Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στοχεύοντας στη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης για τους φοιτητές του, αλλά και στην προαγωγή της πολιτισμικής - κοινωνικής ανάπτυξης και της σωματικής και ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της φοίτησης, υποστηρίζει τις παρακάτω υπηρεσίες και παροχές, υπό την ευθύνη του Γραφείου Φοιτητικής Μέριμνας:

  • Γενικές ανακοινώσεις
  • Συμβούλιο φοιτητικής μέριμνας
  • Σίτιση
  • Στέγαση
  • Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • Υποστήριξη των φοιτητών στις σπουδές τους
  • Υποτροφίες
  • Αθλητικές δραστηριότητες
  • ΑΜΕΑ ( διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών ισότητας)
  • Γραφείο συνηγόρου φοιτητή
  • Πρακτική άσκηση
  • Γραφείο διασύνδεσης

25.12. Γραφείο Διασύνδεσης

Κύρια αποστολή του Γραφείου Διασύνδεσηςείναι η παροχή υποστήριξης και πληροφόρησης σε φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για θέματα:

  • Μεταπτυχιακών Σπουδών
  • Υποτροφιών
  • Σχεδιασμού επαγγελματικής σταδιοδρομίας
  • Συμβουλευτικής Υποστήριξης για θέματα σύνταξης βιογραφικού σημειώματος, συνοδευτικής επιστολής και προετοιμασίας συνεντεύξεων

Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται από το Γραφείο Διασύνδεσης σε συνεργασία με τους Ακαδημαϊκούς Υπευθύνους Διασύνδεσης των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μέσω:

Ατομικής Συμβουλευτικής:

  • τηλεφωνικά (27520 96126, 96130)
  • μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος career@uop.gr, vgionna@uop.gr, condil@uop.gr
  • μέσω προσωπικών συναντήσεων

Ομαδικής Συμβουλευτικής:

  • Οργάνωση ομαδικών εργαστηρίων και ενημερωτικών συναντήσεων

Το Γραφείο Διασύνδεσης, με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, επιχειρεί τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, την παραγωγή και την οικονομία γενικότερα.

Στους αποφοίτους, παρέχεται δωρεάν - μέσω κωδικών- η δυνατότητα καταχώρισης του βιογραφικού τους σημειώματος στην ιστοσελίδα του Γραφείου, το οποίο έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν και να τροποποιήσουν.

Στους εργοδότες, παρέχεται δωρεάν - μέσω κωδικών, κατόπιν σχετικού αιτήματος - η δυνατότητα πρόσβασης στη βάση δεδομένων των βιογραφικών.

25.13. Γραφείο Erasmus Plus

Το Πρόγραμμα Erasmus Plusπήρε το όνομά του από την αναγνωρισιμότητα του Προγράμματος Erasmus, στο πλαίσιο των προηγουμένων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό. Στοχεύει στην ανάδειξη των δεξιοτήτων, της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και υποστήριξης νεολαίας σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης.

Το Erasmus Plus δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους και με διάρκεια κινητικότητας από 3 έως 12 μήνες. Οι φοιτητές πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον στο 2ο έτος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση σε φορέα υποδοχής του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα του έργου τους και με διάρκεια κινητικότητας από 2 έως12 μήνες. Οι φοιτητές μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα από το πρώτο έτος των σπουδών τους.

25.14. Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφορήσης

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λειτουργεί ως αυτοτελής και αποκεντρωμένη υπηρεσία σε επίπεδο Διεύθυνσης, ενιαία Βιβλιοθήκη με τίτλο «Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης» (ΒΙΚΕΠ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η ΒΙΚΕΠ αποτελεί κέντρο συλλογής και διάχυσης της πληροφορίας. Στην εποπτεία και δικαιοδοσία της ΒΙΚΕΠ ανήκει το σύνολο του βιβλιακού – πληροφοριακού υλικού, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τα μέσα υποστήριξης του έργου των βιβλιοθηκών, που αποκτήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ή δωρίσθηκαν σε αυτό.

Βασική αποστολή της ΒΙΚΕΠ είναι η ανάπτυξη και διατήρηση συλλογών βιβλίων, επιστημονικών περιοδικών και οπτικοακουστικού υλικού κάθε μορφής για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών της Ακαδημαϊκής Κοινότητας (Μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές, Υποψήφιοι Διδάκτορες, Προπτυχιακοί και Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, Προσωπικό) και της τοπικής κοινωνίας. Βασική μέριμνα της ΒΙΚΕΠ είναι να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε πληροφοριακές πηγές και βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω της χρήσης πληροφοριακών πηγών και συστημάτων, δικτύων βιβλιοθηκών κλπ.

25.15. Γραφείο Συνηγόρου Φοιτητή

Βάσει του Ν. 4009/2011 (ΦΕΚ 195/Α/6-9-2011) στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λειτουργεί Γραφείο Συνηγόρου του Φοιτητή, με διαμεσολαβητικό ρόλο αποκλειστικά και μόνο μεταξύ των φοιτητών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου και καθηγητών ή διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος, προκειμένου για την τήρηση της νομιμότητας στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης και τη διαφύλαξη της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος.

Ο Συνήγορος του Φοιτητή διερευνά υποθέσεις αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αναφορά φοιτητή και διαμεσολαβεί στα αρμόδια όργανα για την επίλυσή τους. Δεν συμπεριλαμβάνονται στην αρμοδιότητά του θέματα εξετάσεων και βαθμολογίας των φοιτητών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα γραφείου

25.16. Δομή Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Φοιτητών

Για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών των φοιτητών η Δομή Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (WeCare), στελεχωμένη με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες και συμβουλευτική, ατομικά ή ομαδικά, στους φοιτητές που προέρχονται από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καταγράφοντας και παρακολουθώντας τα αιτήματα ή προβλήματά τους και τις ειδικές εκπαιδευτικές τους ανάγκες.

Οι φοιτητές του Τμήματος μπορούν να απευθύνονται στη Δομή, που έχει έδρα την Τρίπολη, με διαδικτυακή επικοινωνία ή τηλεφωνικό ραντεβού.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν.

Στην ιστοσελίδα δομής παρέχονται περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες.

25.17. Ψηφιακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προσφέρει στους φοιτητές των Πανεπιστημίων ψηφιακές υπηρεσίες, που αφορούν στη φοίτησή τους. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στις υπηρεσίες ακολουθώντας τους αντίστοιχους συνδέσμους.

Πανεπιστημιακά Συγγράμματα – Υπηρεσία “Εύδοξος”

 Ακαδημαϊκή Ταυτότητα

 Πρακτική Άσκηση Φοιτητών

 Περιαγωγή Ασύρματης Πρόσβασης

25.18. Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο

Στη Σχολή Μηχανικών λειτουργεί Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο, που είναι διαθέσιμο για χρήση από όλα τα Τμήματα της Σχολής. Το Ηλεκτρονικό Μικροσκόπιο Field Emission Scanning Electron Microscope (FE−SEM, FEI InspectTM F50) με μεγάλη ανάλυση και διακριτική ικανότητα με μεγεθύνσεις ειδώλων από 14 μέχρι 1.000.000 φορές προσφέρει τη δυνατότητα μελετών σε υλικά και διατάξεις που αναπτύσσονται μέσα από την ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος.

25.19. Χώροι Εκπαίδευσης

Οι χώροι εκπαίδευσης του Τμήματος κατανέμονται σε διάφορα κτίρια όπως αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στον ακόλουθο χάρτη. Στο κεντρικό κτίριο της Σχολής Μηχανικών στεγάζεται η Γραμματεία και το Γραφείο του Προέδρου του Τμήματος, ενώ σε όλα τα κτίρια στεγάζονται γραφεία του διδακτικού και τεχνικού προσωπικού, γραφεία των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, αίθουσες διδασκαλίας, χώροι για τα εργαστηριακά μαθήματα και ερευνητικά εργαστήρια.

Υποδομές Εκπαίδευσης Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ΗΜΜΥ Οδηγος Σπουδων 2021-2022 - v6.3_GR (1)_html_b20e8f57590c894e.png

Tags:
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
v1.0