01 Καλωσόρισμα Προέδρου Τμήματος
Αγαπητοί φοιτητές, αγαπητές φοιτήτριες,
Εκ μέρους του διδακτικού, του εργαστηριακού και του διοικητικού προσωπικού του Τμήματος, σας καλωσορίζω στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Πάτρα, που ιδρύθηκε τον Μάιο 2019 με το ν. 4610/2019.
Αποστολή του Τμήματός μας είναι η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και η καλλιέργεια ερευνητικών δεξιοτήτων στους φοιτητές, με στόχο τη δημιουργία επιστημόνων υψηλού ακαδημαϊκού προφίλ, άρτια καταρτισμένων στην επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και του Μηχανικού Υπολογιστών, η οποία επεκτείνεται σε πολλά πεδία εφαρμογής απαντώντας στις σύγχρονες προκλήσεις της νέας εποχής στους τομείς της Ενέργειας, των Επικοινωνιών, των Υπολογιστών και της Πληροφορικής
Μέσα από τους τέσσερις κύκλους σπουδών που προσφέρονται από το Τμήμα (προπτυχιακές, μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές), από ένα σύγχρονο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών διαρθρωμένο σε τέσσερις κατευθύνσεις που οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου Integrated Master, με ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα άμεσα συνδεδεμένο με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία και από τη διεπιστημονική έρευνα που πραγματοποιούν σε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο καταρτισμένοι ερευνητές, η τοποθέτηση του Τμήματος στις προτιμήσεις των υποψήφιων φοιτητών και ερευνητών κάθε βαθμίδας, αλλά και στον ακαδημαϊκό χάρτη της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο, ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία.
Το Τμήμα δραστηριοποιείται έντονα στην έρευνα και την καινοτομία και συμμετέχει ενεργά σε συνεργασίες σε εθνικό επίπεδο (εθνικά έργα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας, του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας και του ιδιωτικού τομέα) και σε διεθνές επίπεδο μέσω διαφόρων πλαισίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission) και όχι μόνο, ενώ διαθέτει εννέα (9) θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια, στα οποία παράγονται αποτελέσματα με σημαντικό τεχνολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο.
Ιδιαίτερη και ακαταπόνητη προσπάθεια γίνεται ώστε το Τμήμα να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή / διεθνή επιστημονική ή / και επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων, μέσω της υιοθέτησης του ECTS, της συμμετοχής σε ανταλλαγές φοιτητών μέσω Erasmus Plus, της συμμετοχής σε ακαδημαϊκές και ερευνητικές ανταλλαγές μέσω διμερών συμφωνιών με χώρες που υπερέχουν σε σπουδές μηχανικού. Ενθαρρύνει φοιτητές και διδάσκοντες να συμμετέχουν ενεργά στις ανταλλαγές του Erasmus Plus, στο πλαίσιο συμφωνιών μάθησης και κατάρτισης.
Η υλικοτεχνική υποδομή του Τμήματος και το έμψυχο διδακτικό δυναμικό της, το οποίο αποτελείται από 30 μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (15 Καθηγητές, 6 Αναπληρωτές Καθηγητές, 8 Επίκουρους Καθηγητές και 1 Λέκτορα Εφαρμογών), έναν (1) ομότιμο καθηγητή, πέντε (5) μέλη ΕΤΕΠ, έναν (1) τεχνικό εργαστηρίων και τέσσερις (4) διδάσκοντες με διδακτορικό δίπλωμα (με προσωρινή σύμβαση), συμβάλλουν στην υψηλής ποιότητας εκπαιδευτική διαδικασία και στην ανάπτυξη σημαντικών συνεργασιών για περισσότερες ευκαιρίες κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων των φοιτητών.
Ελπίζουμε να βρείτε χρήσιμο και κατατοπιστικό τον Οδηγό σπουδών. Για επιπλέον πληροφορίες καθώς και για την επίσημη ενημέρωσή σας σχετικά με τις ανακοινώσεις του Τμήματος μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Σας παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε το ακαδημαϊκό σας email, καθώς οι ανακοινώσεις του Τμήματος θα αποστέλλονται αποκλειστικά και μόνο στο ακαδημαϊκό σας email.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σταθερός και συνεχής στόχος του Τμήματός μας είναι η παροχή υψηλού επιπέδου προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, οι οποίες θα εξασφαλίσουν τις καλύτερες προϋποθέσεις στις νέες και τους νέους επιστήμονές μας για τη μελλοντική τους ζωή, αλλά και τη συμβολή του Τμήματος στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου της χώρας μας.
Σας εύχομαι από καρδιάς μια ευτυχισμένη και δημιουργική ακαδημαϊκή χρονιά.
Πάτρα, Σεπτέμβριος 2023
Ο Πρόεδρος του Τμήματος
Καθηγητής, Παρασκευάς Κίτσος